Derfor skal du have hårnet på, når du laver mad på café

Angel

Der findes en lang række regler og retningslinjer, som du skal overholde, hvis du arbejder på café, restaurant eller lignende. Det er vigtigt, at man som ansat på et sted, der arbejder med fødevarer, har styr på reglerne for for eksempel hygiejne, rengøring og håndvask. Det er nemlig fødevaresikkerheden, der er vigtigst på en café eller en restaurant, og derfor er det vigtigt, at man er klar over, hvordan man skal forholde sig til hygiejnen på arbejdspladsen.

Hvis du er ansat på en virksomhed, der arbejder med fødevarer, er der en række af regler for fødevarehygiejne, der skal overholdes. Disse regler handler eksempelvis om køleopbevaring samt nedkøling af fødevarer, varmholdning af fødevarer, rengøring og desinfektion, personlig hygiejne og håndtering af affald.

Fødevarestyrelsens hygiejnevejledning

Hvis en virksomhed arbejder med fødevarer – hvilket er tilfældet på caféer og restauranter – er det dennes eget ansvar, at de gældende regler for fødevarehygiejne overholdes. Det er vigtigt for at maden, der serveres ikke gør gæsterne eller medarbejderne syge. Der må nemlig ikke være nogen sundhedsmæssig risiko forbundet med at spise maden på en café. 

Brug af hårnet er vigtigt for at undgå, at der kommer hår i maden, når den tilberedes. Der er ikke noget krav fra Fødevarestyrelsen om brug af hårnet på i en fødevarevirksomhed, men hvis man har langt hår er det naturligvis at foretrække. Et hårnet gør nemlig også, at håret ikke er i vejen for den, der tilbereder maden.

Der er dog andre krav fra Fødevarestyrelsen i forbindelse med personlig hygiejne: For eksempel er det vigtigt, at man vasker hænder ofte, både før, under og efter madlavningen. Håndvask er især vigtigt, når man håndterer forskellige råvarer såsom kød, æg og grøn. Det er desuden vigtigt, at arbejdstøjet er rent, og man kan blive bedt om at skifte arbejdstøj mere end én gang om dagen, afhængigt af arbejdets karakter.

Hårnet kan have betydning for hårtab – og andre myter om hårtab

Hårtab er noget, som de fleste frygter – men det er desværre også noget, de fleste må indse som værende en naturlig del af det at blive ældre. De fleste mænd vil nemlig få tegn på hårtab allerede i 20’erne, og op til halvdelen af alle mænd ser det før de fylder 40 år. Det har også ført til mange debatter, diskussioner og myter omkring hårtab. Nogen er sandfærdige, og andre har slet ingen hold i virkeligheden.

For eksempel er der nogen, der mener, at hårvask vil føre til hårtab, fordi det slider på håret og dermed får det til at falde af. Dette er dog ikke rigtigt – hårvask vil ikke få dit hår til at falde af. En anden myte om hårtab er, at man taber håret hurtigere, hvis man går med hat eller med hårnet hver dag. Dette er heller ikke rigtigt. Der er faktisk ikke rigtig noget, man kan gøre for at undgå hårtab. Det er desværre en naturlig ting, som mange er udsat for. Dog kan man forebygge hårtab ved at bruge eksempelvis koffeinshampoo eller bruge særligt medicin eller andre lægemidler.